Kereta Sewa Kulim

Tips Selenggara Kenderaan Oleh Kereta Sewa Kulim

Adalah menjadi perkara asas dan wajib dilakukan oleh mana-mana pengusaha kereta sewa keatas kenderaan sewa mereka bagi mengelak berlakunya masalah kerosakan besar atau major terhadap kereta sewa mereka. Menurut admin kereta sewa kulim menerusi website mereka iaitu, https://www.keretasewakulim.iklanbiz.com/ rutin penyelenggaraan kereta sewa perlulah dilakukan secara berjadual / berkala. Ini dapat menjimatkan tenaga, kos & masa di kemudian hari. Dibawah ini merupakan antara tips yang berguna bagi pengusaha kereta sewa bagi memastikan kereta sewa mereka diselenggara dengan baik.

Periksa Keseimbangan Tayar Kereta

Inilah cara yang paling mudah dalam artikel ini untuk mengelakkan memakai tayar dan membuatnya bertahan lebih lama, dan silap mata itu untuk membuat mereka berputar setiap 6,000 hingga 8,000 batu. Semua tayar tidak dikenakan pada jumlah yang sama. Jadi dengan berputar tayar depan dan belakang, anda mengimbangi pakai dan membuat mereka lebih lama memakai. Pastikan bahawa tayar kereta anda juga sejajar. Tayar yang tidak diselaraskan boleh menyebabkan masalah dengan stereng. Ia mungkin membuat anda kehilangan kawalan kereta anda dan menyebabkan kemalangan.

Bersihkan Cermin Depan Dan Gantikan Wipers

Cermin depan kotor boleh membuktikan menjadi banyak masalah apabila anda tidak dapat melihat dengan jelas. Jika mereka tidak dibersihkan dengan kerap, mereka boleh menyebabkan masalah penglihatan dan boleh mengakibatkan kemalangan pada masa-masa tertentu. Adalah sangat penting bagi pemandu untuk melihat jalan yang jelas untuk memandu yang selamat. Sekiranya anda tidak membersihkannya, kotoran dan zarah boleh mengumpul dan menggaru cermin depan apabila anda menggunakan wiper. Jika musim hujan menghampiri, semak wipers anda dan dapatkannya jika digantikan. Menggunakan pengelap yang rosak boleh menyebabkan calar pada kaca dan menghalang pandangan anda, yang mungkin menyebabkan keperluan untuk menggantikan keseluruhan cermin depan anda.

Periksa dan Gantikan Timing Belt

Periksa dengan teliti tali pinggang serpentin anda dan periksa pakaian. Sekiranya tali pinggang ini gagal, ia boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian enjin, membuat item berharga kecil yang perlu diganti menjadi bil besar. Sekiranya anda mendapat penyelenggaraan secara teratur, pusat servis peniaga kereta anda harus memberitahu anda bila tiba masanya untuk mengganti tali pinggang. Adalah disyorkan untuk mendapatkannya diperiksa setiap 60,000 batu tetapi anda harus melihat manual pemilik untuk mendapatkan maklumat terbaik untuk kereta anda. Menggantikan tali pinggang biasanya mudah dengan beberapa alat.

Pastikan Sistem Penyejuk Aircond Berfungsi Baik

Hos, yang membawa penyejuk enjin boleh rosak dari tekanan tinggi, haba, atau daripada menjadi tua. Selalunya jika ini berlaku kebocoran akan berlaku. Selain itu, hos pemanas turut menghadapi masalah yang sama kerana mereka membawa penyejuk panas ke teras pemanas kereta di bawah papan dash. Apabila anda pergi mendapatkan perkhidmatan kereta anda atau ke kedai ganti minyak, mereka biasanya akan memeriksa hos untuk anda, tetapi anda boleh bertanya sama ada anda tidak pasti sama ada itu.

Untuk menyemaknya sendiri, cari takungan penyejuk putih / bersih dan lihat sama ada pada tahap yang betul. Jika tidak, anda mungkin mempunyai kebocoran, jadi periksa residu yang sama dengan warna penyejuk. Ia sepatutnya di sekeliling tempat hos dan sambungan dibuat atau di bawahnya. Apa-apa keretakan di selang bermakna anda perlu menggantikan hos itu. Sebarang pengapit hos longgar perlu diketatkan atau diganti jika rosak. Cara terbaik untuk penyejukan efisien adalah untuk enjin mempunyai penyejuk yang cukup. Dapatkan hos yang diperiksa secara berkala akan mencegah kebocoran, yang boleh menyebabkan enjin menjadi terlalu panas dan mencetuskan masalah utama. Oleh itu, pemeriksaan hos sekaligus adalah idea yang bagus. Dan menggantikannya jika diperlukan agak murah.

Semak Brek Kereta Sewa Anda

Anda mungkin pernah melihat sebuah filem di mana seseorang tidak dapat menaiki kereta kerana garis brek mereka dipotong. Dalam kehidupan sebenar kita tidak akan memainkan adegan ini, tetapi kita mengabaikan masalah brek kita dapat mencari diri kita masuk ke dalam kemalangan. Sekiranya brek gagal berfungsi dengan baik, ia boleh disebabkan oleh beberapa perkara berikut: rotor, pad brek, bendalir brek, dan pedal pemecah. Sebab yang paling biasa ialah pad brek atau kebocoran pada bendalir brek. Adalah satu idea yang baik untuk memeriksa rehat anda jika anda melihat apa-apa isu daripada biasa. Jika anda ingin memeriksa rehat anda sendiri, anda perlu memeriksa pad brek dan takungan bendalir brek. Ini biasanya memerlukan mengeluarkan tayar dan mungkin mendapat di bawah kereta jika anda mengesyaki kebocoran bendalir brek.

Bagi pengusaha kereta sewa kulim dan sekitar dengannya, tips2 seperti ini mampu mengurangkan kos operasi dan juga kos maintenance di masa akan datang. Bagi merekayang mencari kereta sewa, bolehlah menghubungi DNZ Car Rental bagi mendapatkan kereta, mpv dan juga van sewa.