Kereta Sewa Alor Setar

Tips Selenggara Kenderaan Oleh Kereta Sewa Alor Setar

Mengekalkan kereta sewa anda adalah satu langkah yang sangat penting yang setiap pemilik kereta mesti mengikuti untuk meningkatkan kehidupan kereta mereka dan menjadikannya kelihatan baru seperti itu hanya datang dari peniaga. Sentiasa ikuti jadual penyelenggaraan untuk kereta sewa anda, jadi kereta anda akan sentiasa melakukan yang terbaik. Melakukan pemeriksaan mingguan untuk membantu anda mengekalkan kereta anda boleh menyelamatkan anda beribu-ribu ringgit. Anda akan mengenal pasti kawasan yang memerlukan perhatian serta-merta dan lain-lain yang anda boleh menjaga kemudian. Ketika anda mengganti bahagian-bahagian lama atau yang dipakai, mobil anda mungkin tidak akan pecah atau menyebabkan masalah utama, menjimatkan ribuan dolar.

Menurut admin https://www.keretasewaalorsetar.iklanbiz.com penyelenggaraan pencegahan adalah cara terbaik untuk dimulakan. Anda boleh melakukan kebanyakan penyelenggaraan berjadual anda sendiri jika anda mahu. Mengabaikan penyelenggaraan kerana nampaknya kerumitan akan menjejaskan anda. Cara terbaik untuk memastikan kereta sewa anda dan diri anda bahagia adalah mengikuti manual penyelenggaraan pemilik anda secara teratur.

Semak Penapis Udara Kereta Anda

Banyak masalah kereta disebabkan oleh penapis udara tersumbat atau kelengkapan longgar. Penapis udara menghalang kotoran dan zarah daripada memasuki enjin. Semasa pembakaran enjin anda memerlukan udara, dan penapis tersumbat boleh memberi kesan kepada prestasi. Anda perlu mendapatkan penapis anda berubah setiap 12 bulan atau selepas 12000 batu, mana yang datang dengan cepat. Jangan abaikan penyelenggaraan ini kerana ia boleh menyebabkan masalah dalam enjin kereta sewa atau kabin kereta anda kerana anda juga menghirup udara yang ditapis oleh penapis udara kabin dalaman. Anda boleh mendapatkan penapis yang digantikan di mekanik anda atau dalam keselesaan garaj anda dalam masa 10 minit sahaja. Dengan melakukannya sendiri, anda boleh menjimatkan perjalanan ke mekanik dan wang.

Periksa Cairan Dan Tekanan Tayar Dengan Kerap

Tekanan tirus adalah sesuatu, yang anda tidak boleh mengabaikan atau menangguhkan. Tayar adalah salah satu komponen kereta sewa yang paling penting untuk keselamatan, kecekapan, dan keselesaan. Mendapatkan kebiasaan memeriksa tayar secara tetap akan membantu anda menjimatkan masa dan wang. Tekanan tayar, keseimbangan roda dan putaran tayar biasa akan membantu anda mempunyai pemanduan yang selesa dan selamat. Tayar anda akan bertahan agak lama dan anda boleh dengan mudah menambah udara dan memeriksa tekanan anda sendiri. Jika kebiasaan anda tidak memeriksa tayar kereta sewa anda, anda boleh memulakan dengan menetapkan tarikh bulanan pada kalendar untuk menyemaknya.

Bersama tayar, anda boleh masuk ke dalam kebiasaan memeriksa cecair kereta sewa. Apa yang anda perlu lakukan ialah buka hud apabila enjin sejuk dan keluarkan minyak dipstick. Bersihkan dengan teliti dan letakkan semula. Sekarang apabila anda mengeluarkannya, anda akan melihat minyak itu berada pada paras tertentu. Semak bahawa ia berada di tahap yang betul. Juga periksa warna minyak dan ganti minyak pada tempoh penyelenggaraan yang tetap. Semasa melakukan ini juga periksa paras cecair kuasa stereng anda, hos, dan tali pinggang untuk sebarang tanda pakaian. Selepas memanaskan kereta anda, semak tahap cecair penghantaran juga.Mengendalikan pemeriksaan tayar dan cecair secara berkala untuk prestasi terbaik kereta sewa anda.

Semak Bateri Anda

Saya telah berhenti kerja saya. Segalanya nampak baik-baik saja maka kereta saya tidak akan bermula. Kita semua mungkin berhadapan dengan situasi seperti ini, di mana kita ditinggalkan terkandas di suatu tempat. Ia tidak akan menjadi keseronokan jika saya terkandas pada waktu malam dengan hanya telefon bimbit saya. Untuk mengelakkan ini saya boleh menyemak bateri kereta saya. Saya pertama dapat memeriksa kabel dan sambungan mereka ke terminal. Anda boleh menyemak kebocoran atau mana-mana mineral membina sekitar kabel dan terminal. Bersihkan terminal dengan berus pembersih bateri jika perlu dan anda sentiasa boleh memohon minyak dielektrik untuk membantu mereka kekal bebas kakisan.

Menggunakan multimeter dengan enjin off, anda boleh menyemak sama ada bateri dikenakan sepenuhnya (kira-kira 12.4 hingga 12.7 volt). Apabila kereta sewa di atas anda boleh memeriksa dengan teliti voltan. Ia harus sekitar 13.7 hingga 14.7 volt. Sekiranya bateri rendah, ia mungkin menjadi alternator. Untuk memeriksa ini, anda boleh memulakan enjin dan menghidupkan lampu anda. Sekiranya lampu dimalapkan atau cerah apabila enjin dibatalkan, maka alternator mungkin adalah masalah.

Tukar Palam Pencucuh Anda

Jika anda mendapati bahawa enjin anda tidak berfungsi dengan cekap, maka sebabnya boleh menjadi palam pencucuh. Sekiranya tidak diperiksa, mereka boleh haus dan diliputi dalam penumpuan. Manual kereta sewa anda sepatutnya memberitahu anda apabila menggantikannya. kereta anda tidak berfungsi dan ia biasanya dilakukan, anda mungkin mahu memeriksa palam pencucuh dan wayar plag jika ia sudah tua. Sekiranya anda berada dalam keadaan buruk, gantikannya untuk prestasi yang lebih baik. Palam pencucuh biasanya berlangsung selama 30,000+ batu; lihat manual pemilik untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Bagi mereka yang agar sukar untuk menjaga kenderaan, mereka bolehlah sewa kereta bagi memudahkan urusan mereka untuk bergerak ke sana sini. Sila layari website kereta sewa alor setar bagi mendapatkan info terkini, jenis & kadar sewa kereta dan sebagainya.