Artikel

Memilih Minyak Enjin Untuk Kereta Sewa Shah Alam

Kami tahu bagaimana rasanya apabila anda mendapat kereta sewa baru. Sekiranya anda boleh, anda akan membungkus segala-galanya untuk mengekalkannya dalam keadaan bersih. Nah, ada satu cara untuk memastikan kereta sewa anda berjalan seperti baru tanpa pergi ke minyak ekstrem – minyak enjin!

Tetapi mengapa kereta sewa baru memerlukan minyak enjin?

Nah, kereta perlumbaan berprestasi tinggi seperti Porsches dan Corvettes menggunakannya dari hari pertama – dan lebih khusus lagi, Mobil 1TM. Selain meningkatkan penggunaan bahan api, minyak enjin mengoptimumkan prestasi enjin dan terus berjalan lebih lama. Sekarang sebelum kita menyelidiki minyak enjin yang bagus, teruskan dan tarik keluar pemilik kereta sewa anda. Di dalamnya, anda akan mendapati panduan jelas mengenai kelikatan, pengesahan dan spesifikasi yang pengilang mengesyorkan untuk enjin anda.

Jika semua ini baru kepada anda, jangan risau. Kami akan memulakan anda dengan asas-asas minyak enjin.

1. Kelikatan

Pikirkan tentang madu dan air. Apabila anda mencurahkannya dari cawan, kedua-dua cecair mengalir pada kelajuan yang berbeza. Itu kelikatan! Untuk minyak enjin, kelikatan menentukan kelajuan ia mengalir untuk melindungi enjin. Sebilangan besar mewakili kelikatan yang lebih tinggi, yang bermaksud minyak lebih likat dan lebih tahan aliran. Jika anda menggunakan kelikatan yang terlalu tinggi, anda akan mengalami ketidaksanggupan dalam enjin kereta sewa anda. Ini bermakna lebih banyak tenaga (iaitu minyak) diperlukan untuk enjin anda untuk mengatasi rintangan minyak untuk mengalir, untuk mencapai bahagian enjin kritikal. Enjin yang lebih baru biasanya memerlukan minyak enjin ‘ringan’. Jadi ini menjadikan minyak kelikatan yang lebih rendah seperti Mobil 1 0W-40 pilihan yang tepat untuk enjin dan kecekapan bahan bakar.

2. Jenis Minyak Enjin

Ya ada lebih daripada satu! Sekali lagi, lihat pada panduan kereta sewa anda untuk panduan mengenai keperluan enjin anda. Pada masa yang sama, penting untuk memahami perbezaan utama antara minyak sintetik, semi-sintetik dan mineral penuh.

tukar-minyak-kereta-sewa-shah-alam-anda

Minyak mineral mempunyai rintangan yang agak rendah terhadap haba dan pengoksidaan. Mereka boleh bertahan 5,000km secara purata. Ini bermakna anda perlu menukar minyak enjin anda lebih kerap – membiayai anda ringgit dan masa berharga. Tetapi jika enjin anda lebih tua dan selalu menggunakan minyak mineral, meneruskan dengan minyak akan tetap memberikan perlindungan yang bermanfaat untuk enjin anda.

Minyak sintetik penuh mempunyai rintangan yang tinggi terhadap haba dan pengoksidaan. Ia boleh bertahan lebih daripada 10,000km antara perubahan minyak. Dengan selang perubahan minyak yang panjang, anda tidak perlu melawat mekanik anda dengan kerap. Menjadi lebih “licin”, minyak sintetik penuh mempunyai ciri anti gesekan yang lebih baik daripada minyak mineral. Dengan tindak balas enjin dan ekonomi bahan api yang lebih baik, ia juga membantu memanjangkan hayat enjin kereta sewa anda. Ini amat berguna jika anda memandu dalam lalu lintas bandar raya seperti Shah Alam yang berhenti-dan-pergi. Jika kereta sewa anda baru dan dipenuhi dengan minyak sintetik dari hari ke hari, menggunakan minyak sintetik Mobil 1 boleh memastikan kereta sewa anda berjalan seperti baru dalam jangka masa yang panjang.

Minyak sintetik semi adalah gabungan mineral dan minyak sintetik, yang menawarkan anda manfaat kedua-duanya. Sekarang anda tahu bahawa minyak enjin Mobil anda melebihi pensijilan industri, apa yang akan datang?

3. Spesifikasi OEM

Mengakui bahawa walaupun kelikatan adalah sama, tidak semua jenama minyak enjin mempunyai tahap persijilan yang sama. Jenama yang bereputasi seperti Mobil 1 juga mematuhi spesifikasi OEM oleh pengeluar kereta terkemuka seperti Mercedes AMG dan McLaren. Jadi memilih Mobil bermakna minyak anda telah membuktikan prestasi dan kualiti yang disokong sepenuhnya oleh OEM yang terkenal!

4. Pensijilan

Ya, walaupun minyak enjin memerlukan pensijilan. Mobil 1 minyak dirumuskan untuk memenuhi pensijilan industri dan seterusnya. Pelbagai minyak enjin kereta sewa alor setar yang kami diformulasikan untuk melangkaui kriteria yang paling ketat yang ditetapkan oleh kumpulan pengeluar berprestasi tinggi, seperti:

• API (Institut Petroleum Amerika)

• ACEA (Persatuan Pemandu Eropah yang Bersertifikat

• ILSAC (Jawatankuasa Standardisasi dan Kelulusan Pelincir Antarabangsa) Oleh itu, apabila anda melihat akronim diatas pada botol minyak enjin Mobil anda, pastikan bahawa ia telah disahkan oleh pakar. Sebelum anda menilai minyak enjin dengan labelnya. Ingat bahawa keluarga minyak enjin berjenama Mobil kami menawarkan spektrum penuh produk yang boleh anda pilih. Teruskan, minta mekanik anda untuk menggunakan minyak Mobil dalam pelantikan servis kereta sewa seterusnya dan nikmati bagaimana ia berfungsi seperti yang baru, untuk jangka masa panjang